Az endometriózis egy gyakori, fájdalmas nőgyógyászati betegség, ám a kismedencei fájdalom hátterében nem csak ez a betegség állhat.

Az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be.

Amikor méhnyálkahártya (endometriális) szövet kerül a méhen kívülre, akkor – hasonlóan a méhben található nyálkahártyákhoz – hormonokra érzékenyen havonta megvastagodik, azután vérzés kíséretében lelökődik. Mivel azonban a vér nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli, mindez a szervezetben felgyülemlő vérciszták kialakulásához vezethet.
A ciszták a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, a fájdalom különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik. A hegek és összenövések meddőséghez vezethetnek. Amennyiben a várt gyermekáldás elmarad, illetve a fent leírt tüneteket észleli magán, esetleg már diagnosztizálták endometriózisát, a komplex kivizsgálás és kezelés igénybevétele érdekében jelentkezhet ambulanciánkon.

Az endometriózis diagnosztizálása és kezelése időigényes, ennek biztosítására és a betegek idejének tiszteletben tartására, a gördülékeny betegellátás érdekében előjegyzési rendszert vezettünk be, sürgős esetet csak abban az esetben áll módunkban fogadni, ha a beutaló orvos erről telefonon egyeztet. A betegfogadás a rendelés vége előtt fél órával befejeződik.

SE II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Ambulancia. 1088 Bp., Üllői út 78/a

Dr. Halász György László
Dr. Tömösváry Zoltán

(+36) 1-459-1500 / 53360-as mellék