Osztályunk a legmagasabb progresszivitási fokozatot nyújtó, azaz III-as szintű újszülött intenzív részleg (PIC III). Jelenleg 23 ágyon látunk el koraszülötteket, illetve beteg újszülötteket. Rendelkezésre áll egy baba-mama szoba is, amely- a gyermek állapotától függően- lehetőséget biztosít arra, hogy az aktuálisan erre legalkalmasabb betegünk és édesanyja intenzív osztályos felügyelet mellett összeszokjanak.

Az osztályra háromféle módon kerülhetnek felvételre az újszülöttek. Elsősorban a Klinikánkon született koraszülötteket, beteg újszülötteket látjuk el. Az Újszülött Osztályon kezelt gyermekeknél bekövetkező állapotromlás esetén szintén intenzív osztályunkra helyezzük át a betegeket. Ritkábban más kórházakban született, intenzív ellátásra szoruló újszülöttek kerülnek hozzánk a progresszív betegellátás keretein belül.

Fontos megjegyezni, hogy a osztályunk döntően koraszülöttek ellátására szakosodott légzésterápiás osztály. A centrumokban történő betegellátás miatt intenzív osztályunkon gyermeksebészeti beavatkozásokra csak limitált lehetőségek állnak rendelkezésre. Nagyobb beavatkozások szükségessége esetén betegeinket az egyetem I. számú Gyermekklinikájának PIC osztályára helyezzük át csakúgy, mint a súlyos oxigénhiányos állapotban születő újszülötteket. A keringési rendszer rendellenességeinek pontos diagnosztikája, kezelése szintén a baba áthelyezését teszi szükségessé a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai centrumába.

Az intenzív osztályon tartózkozás ideje a betöltött terhességi héttől, a születési súlytól, a táplálhatóságtól és a gyermek betegségeitől függ, minden baba esetén egyedi mérlegelést igényel. Általánosan elmondható, hogy a koraszülött babának nagyjából addig kell kórházban tartózkodnia, amikorra már megerősödnek annyira, hogy édesanyjuk egyedül elláthassa őket.
Sok esetben betegeink már nem igényelnek nagymértékű intenzív osztályos ellátást, ám még nem elég erősek ahhoz, hogy otthonukban növekedhessenek tovább. Ezekben az esetekben –természetesen a szülőkkel egyeztetve - valamelyik kevésbé specializált koraszülött osztályra helyezzük át kis betegeinket.
Más esetekben, mikor úgy látjuk, hogy csak pár napra lenne szükség az erősödéshez, betegeinket a klinikánk Újszülött Osztályán kezeljük tovább.
Harmadik lehetőségként rendelkezésükre áll egy baba-mama szoba, ahol koraszülött betegünk hazamenetele előtt a nap 24 órájában édesanyja mellett lehet, könnyítve ezzel a későbbi otthoni összeszokást.
Az baba-mama szobába mindig orvosi döntés alapján kerülhet az éppen erre legalakalmasabb betegünk, amennyiben édesanyja vállalja felügyeletét, amelyhez a továbbiakban is minden segítséget megkap az intenzív osztály dolgozóitól.
Fontos tudni, hogy a volt koraszülöttek ellátása a háziorvostól, védőnőtől is nagyobb figyelmet igényel. Ezért hazamenetel előtt mindig szükséges velük egyeztetni. Mikor már látszik a kórházi tartózkodás vége, a szülők közvetítésével környezettanulmányt kérünk a területileg illetékes védőnőtől.

A Perinatális Intenzív Centrumban kezelt babák ellátása- a többnyire súlyos állapotuknak megfelelően – szigorú szabályokhoz kötött. Célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten az ápolásba a szülőket is bevonjuk, melyhez a szülők szoros együttműködésére van szükség, kérjük a szülőlet házirendünk szigorú betartására.

Látogatási rend

Megszületést követően PIC-be kerülő babáikhoz a szülők (édesapa) leghamarabb körülbelül 1 óra múlva tudnak belátogatni. Ez az idő arra szüksges, hogy a babát elhelyezzük az osztályon, és megtörténjenek az első, legfontosabb intézkedések állapotuk stabilizásálsa érdekében. Általában az édesanyák a szülést, vagy műtétet követően csak néhány óra múlva kelhetnek fel. Természetesen amint megfelelően érzik magukat, ők is bejöhetnek babájukhoz az első alkalmas időpontban. Az első látogatást követően kérjük a szülőket a továbbiakban látogatási rendünk betartására.

Az édesanyák a babák etetéséhez igazítva háromóránként a következő időpontokban: 9-12-15-18-21 órakor, az édesapák pedig 18 órakor jöhetnek be gyermekükhöz. A látogatások időtartama 45 perc.
Anyatej leadására a fentieken kívül éjszaka is több alkalommal van lehetőség.
Speciális, vagy sürgősségi beavatkozások alkalmával a látogatásra az osztály jellegéből adódóan kivételesen nem kerülhet sor.
Bár a szoptatás a világ legtermészetesebb táplálási módja, mégis a férfiak jelenléte egyes édesanyák szeméremérzetét sértheti, ezért kérjük az édesapák megértését abban, hogy a szoptatás idején ne tartózkodjanak az osztályon.
Az osztályra a szülőkön kívül nagyszülőket egy alkalommal áll módunkban beengedni, rövid időre.
A gyermekek állapotától függően – előzetes orvosi és nővéri egyeztetést követően- a Babák számára Édesanyjukkal naponta egy alkalommal kenguruzási lehetőséget igyekszünk biztosítani, melynek időtartama egy óra.

Az osztályon az elsődleges cél a betegek gyógyulása. Ezért szükség esetén a egyetem, vagy a klinika igazgatója, az osztályvezető, illetve a helyettese, vagy ügyeleti időben az ügyeletes orvos a látogatást megtilthatja, vagy esetleg felfüggesztheti.

A Perinatalis Intenzív Osztályon gondozott újszülöttek döntő többsége egészségesen hagyja el a klinikát, amit a kontrollvizsgálatok adatai is bizonyítanak. Annak érdekében, hogy minél hamarabb egészségesen távozhassanak az osztályról, nagyon fontos, hogy a koraszülöttek és a beteg újszülöttek a lehető legrövidebb időn belül friss anyatejet kaphassanak. Klinikánkon a tejbelövellés megindítását szükség esetén nővérek segítik. Nagyon fontos vigyázni az anyatej tisztaságára, ezért csak klinikánk tejkonyháján sterilizált üvegben fogadunk el anyatejet. Bizonyos esetekben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben anyatej, illetve fennállhat olyan anyai állapot, mikor a gyermek számára káros lenne az anyatejjel való táplálás. Ezekben az esetekben anyatejgyűjtő állomásról beszerzett, bevizsgált, pasztörizált női tejjel tápláljuk betegeinket a szülővel történt előzetes egyeztetést követően.
Szeretnénk a gyermekeket minél hamarabb az édesanyjuk melléről táplálni, ezért - ha a baba állapota már engedi - lehetőséget biztosítunk rá, hogy az édesanyák megtanulják csecsemőjük etetését és szoptatását.

Osztályunkon folyamatos orvosi és nővéri felügyelet szolgálja a beteg kora-és újszülöttek biztonságát, így szükség esetén mindig találnak orvost, nővért, aki segíteni tud. Azonban az osztályon gyakran előfordulhat, hogy egy-egy betegnek sürgős ellátásra van szüksége. Ilyenkor a személyzet természetesen nem tud azonnal a szülők rendelkezésére állni, ezért szíves megértésüket és türelmüket kérjük.

A jelenlegi magyar törvények értelmében a betegekről csak az édesanya és az édesapa jogosult felvilágosításra, ezért csak nekik adhatunk tájékoztatást a gyermekükről. Ők természetesen minden, vele kapcsolatos dologról informálódhatnak. Telefonon csak előzetes személyes megbeszélést követően tudunk felvilágosítást adni, egyéb esetekben csak alapinformációkat és csak a szülőkkel közölhetünk.
Kérjük ezért, hogy telefonon a hozzátartozók ne keressék az osztályt, hiszen ők nem kaphatnak tájékoztatást a betegekről. Részletes, mindenre kiterjedő felvilágosítást a babával kapcsolatban egy személyesen megbeszélés keretében, előre megbeszélt időpontban tudunk adni.
Telefonszámaink: közvetlenül a 06-1-334-2131, illetve az egyetemi központi rendszerből a 06-1-210-0290/3178 melléken érhetnek el minket.