Tisztelt Édesanya! Engedje meg, hogy gratuláljunk újszülöttjéhez!

Tájékoztatónkkal szeretnénk megkönnyíteni az eligazodást a szülést követő, osztályunkon eltöltött néhány nap eseményei között. Igyekszünk röviden összefoglalni, mikor, milyen vizsgálatokat végzünk gyermekénél és ezek miért szükségesek. Szót ejtünk a leggyakrabban előforduló újszülöttkori állapotokról és a velük kapcsolatos teendőkről.
Megemlítünk néhány fontos, a látogatással, ill. a hazamenetellel kapcsolatos tudnivalót is.
Reméljük, sikerül hasznos információkkal szolgálnunk! Ha további kérdése van, újszülöttes nővéreink, védőnőink és gyermekorvosaink megadják a szükséges felvilágosítást.

A gyermekágyas részleg és az Újszülött Osztály a Klinika I. emeletén található. Négy kórtermünk 5 ágyas, további hat kórterem 2 ágyas, minden kórterem fürdőszobával ellátott.
A Klinika II. emeletén egyágyas kórtermek is igénybe vehetők és további 3 és 4 ágyas kórtermek is rendelkezésre állnak az I. emeleti terhespathológiai osztályon, ha annyi baba születik, hogy nem tudunk minden anyukát a gyermekágyas részlegen elhelyezni.
Osztályunk 24 órás rooming-in rendszerben működik, tehát az újszülöttek a lehető legtöbb időt az édesanyjuk mellett töltik. Bármely napszakban lehetőség van rá, hogy ha az Édesanya pihenni szeretne, vagy valamilyen okból nem tud vigyázni a babára, rövid időre bevigye őt az Újszülött Osztályra. Saját és gyermeke biztonsága érdekében a folyosón mindig kiskocsiban tolja az újszülöttet! Minden alkalommal, amikor kiviszi gyermekét az Újszülött Osztályról, kérjük, szóljon a nővéreknek és a karszalagot is ellenőrizze!

Az Újszülött Osztályon dolgozó gyermek szakápoló nővérek és gyermekorvosok az itt töltött átlagosan 3 nap alatt elméleti és gyakorlati segítséget nyújtanak az édesanyáknak, átadva és begyakoroltatva az újszülött ellátás legkorszerűbb ismereteit.

TÁPLÁLÁS

Az újszülött legfontosabb és minden szempontból legkielégítőbb tápláléka az anyatej és táplálási módja a szoptatás!

Az anya és a gyermek folyamatos együttléte kedvez a tejképződés mielőbbi megindulásának, valamint az igény szerinti szoptatás megvalósításának is, de javasoljuk, hogy két mellre tétel között legalább 1,5 - 2 óra teljen el és egy-egy szoptatás ideje ne legyen hosszabb, mint 30 perc. Az első életnapokon még ennél rövidebb idő is elég! Ha a baba túl sokáig szopik, a mellbimbó - ami ilyenkor még nagyon érzékeny - könnyen felázik és kisebesedik, ez igen fájdalmas és néhány napig akadálya is lehet a szoptatásnak! Az első 1-2 napban a legtöbb édesanyának még csak kevés előteje van, ami azonban nélkülözhetetlen táp- és immunanyagokat tartalmaz az újszülött számára. Ezért fontos, hogy rendszeresen (2-3 óránként), de ne túl hosszú időre (15-30 perc) mellre tegyék a babát, hogy ehhez a kolosztrumhoz maradéktalanul hozzájuthassanak! Az első napokban minden alkalommal mindkét mellen, majd, ha már több a tej, alkalmanként csak az egyik mellen próbálják meg a szoptatást! A tej belövellése általában a harmadik nap körül következik be, császármetszés után néha csak néhány nappal később. Az érett, normál súlyú újszülöttek némi tartalékkal jönnek világra és az első napokban az előtej és szükség esetén némi folyadékpótlás is elegendő lehet számukra. Ez osztályunkon 5%-os steril cukoroldattal történik. Néha szükség lehet tejtáplálék pótlására is (koraszülött, alacsony - vagy ellenkezőleg -, igen nagy születési súlyú érett újszülött, cukorbeteg anya újszülöttje, 10%-ot meghaladó súlyesés és/vagy folyadékhiányra utaló tünetek, kevés anyatej, esetleg az anyának adott, a szoptatás szempontjából ellenjavallt gyógyszer, stb.). Osztályunkon csak saját anyatejjel, illetve ennek hiányában hypoallergén tápszerrel pótolunk. Tápszerpótlás minden esetben csak orvosi utasításra és az édesanya tájékoztatása után történik! Az újszülöttes nővérek minden kismamának, aki ezt igényli, megmutatják a pelenkázás, köldökellátás, ill. a babaápolás legfontosabb gyakorlati fogásait, valamint a nap folyamán felmerülő bármilyen ezzel kapcsolatos, ill. szoptatással, etetéssel összefüggő kérdésben igyekeznek segíteni Önnek.

ÚJSZÜLÖTTJÜK ÁPOLÁSÁHOZ KÉRJÜK, HOZZANAK MAGUKKAL

  • 1 csomag újszülött méretű pelenkát (1 napra kb. 5-6 db szükséges)
  • 1 csomag nedves popsitörlő kendőt
  • 1-2 cumisüveget
  • bimbóvédőt és sterilizáló zacskót az osztályon is vásárolhatnak!

LÁTOGATÁS

A szülés, ill. megszületés utáni néhány nap kiemelkedően fontos az anya-gyermek kapcsolat kialakításában! Ekkor kell megismerniük egymást, összeszokni, egymásra hangolódni, megtanulni és begyakorolni a szopás-szoptatás mindkettőjük számára optimális módját. Ehhez nyugalom, a gyermek étkezési ritmusával összhangban az anyának is pihenés kell és az, hogy minél több időt egymással – és NE A LÁTOGATÓKKAL - töltsenek! Kérjük, hogy minél kevesebb látogató, és minél rövidebb ideig szólítsa el őket legfontosabb „feladatuktól”, attól, hogy harmonikus kapcsolatba kerülhessenek egymással!

Az ANTSZ előírása szerint, valamint az anyák és újszülöttek egészségének védelmében a gyermekágyas részlegen 14 éven aluli gyermek nem látogathat, mert a gyermekkori fertőző betegségek (pl. bárányhimlő, rubeola, stb.) – a lappangási (tünetmentes) időszakban is - az újszülöttek, ill. anyák egészségét veszélyeztető fertőzést okozhatnak! Kérjük, hogy felnőtt látogatók is csak akkor jöjjenek a kismamához, ha teljesen egészségesek! Bizonyos rendkívüli esetekben (pl. influenzajárvány) látogatási korlátozás, vagy teljes zárlat elrendelése is előfordulhat a kismamák és az újszülöttek fertőzéstől való védelme érdekében!

HAZAMENETEL

Optimális esetben - tehát, ha az anya és az újszülött állapota is engedi -, minimum 3 x 24 óra elteltével a szülés után. Az újszülöttnél akadály lehet pl. a kezelést igénylő mértékű sárgaság, a nehéz, vagy nem megbízható táplálhatóság, folyadékhiányos állapot, nagy súlyesés. Az anya állapotának megítélése a szülészorvos feladata.
A hazamenés a gyakorlatban délelőtt 11 óra utánra esik. A reggeli vizit és tájékoztatás után készülnek a zárójelentések és az egyéb adminisztráció. Saját zárójelentésük kézhez vétele után, már átöltözve, a babával együtt jöjjenek az Újszülött osztályra, ahol a karszalag alapján történt egyeztetés után megkapják az újszülött zárójelentését és egészségügyi kiskönyvét.

NAPIREND:

7:30 – 7:45 Nővéri átadás, megbeszélés

8:00 – 9:30 Hazamenők vizsgálata

  • sárgaság ellenőrzése – a sárgaságot egy bilirubin nevű anyag okozza, amely a minden újszülöttnél zajló magzati vörösvértest-szétesés egyik bomlásterméke. Általában a 2-3. életnapra szaporodhat fel annyira a vérben, hogy szemmel is jól látható sárgaságot (icterus) okoz. Mértéke egy bizonyos határig normális, élettani. Ez az úgynevezett szérum bilirubin szint egy-két csepp vérből meghatározható és normálértéke az életkorral növekszik. Az ezt meghaladó mértékű sárgaság kezelést igényel, amely az esetek döntő többségében kékfény és bő folyadékbevitel alkalmazásából áll. Az újszülött ilyenkor inkubátorba kerül, csak pelenka van rajta, az inkubátor fölé pedig kékfény-lámpát tolunk. Az újszülöttek szemét kis „szemüveggel” védjük. Az alkalmazott, meghatározott frekvenciájú, kék színű fény hatására a bilirubin kémiai átalakuláson megy keresztül és a vizelettel, széklettel kiürül. A folyadékbevitel egyrészt a bőséges vizeletképzéshez szükséges, másrészt a fénykezelés során fokozott mértékű párologtatás következtében elvesztett folyadék pótlására szolgál. A kezelés időtartama és módja mindig a sárgaság mértékétől függ, amit folyamatosan ellenőrzünk. Szoptatás a kezelés alatt is lehetséges, ha az újszülött eléggé élénk és aktív. Ha átmenetileg aluszékonnyá válna (ami a sárgaság gyakori velejárója), az anyuka lefejt anyatejével és/vagy hypoallergén tápszerrel + 5%-os steril cukoroldattal a csecsemős nővérek táplálják.
  • Anyagcsere szűrővizsgálathoz szükséges vérvétel (egy szűrőpapírra néhány csepp), melyből 26 féle ritka, de korai felismerés esetén kezelhető anyagcserebetegség szűrését végzik. Olyan enzimek vérszintjét vizsgálják, amelyek a tápanyagok lebontásában játszanak fontos szerepet. Ha az egyes enzimek hiányán alapuló és ezzel a vizsgálattal kiszűrhető betegségeket nem ismerik fel időben, az a gyermek testi és szellemi fejlődését is károsíthatja. Ahhoz, hogy a vizsgálat értékelhető eredményt adjon, fontos, hogy a gyermek, élete folyamán bizonyos mennyiségű anyatejet, vagy tápszert már elfogyasszon, - többek között ezért is szorgalmazzuk, hogy a kórházban rendszeresen mérjék, hogy babájuk mennyit szopott! Ha a baba még nem ette meg, vagy nem tudjuk biztosan, hogy megette a korrekt vizsgálathoz szükséges mennyiségű anyatejet, vagy tápszert, egy szűrőpapírt a zárójelentéssel együtt kiadunk az édesanyának. Kb. 1 hét elteltével a gyermek háziorvosa leveszi és a szűrőközpontba továbbítja a megismételt mintát.
    Az eredményről a szűrőközpont normál esetben nem küld értesítést, kóros eredmény esetén a családot postai úton értesítik és tájékoztatják a további teendőkről.

9:30 - 10:00 Gyermekorvosi vizit a kórtermekben

A gyermekorvos a nővérekkel együtt tájékoztatja az édesanyákat gyermekük aktuális állapotáról, megbeszélik a felmerülő problémákat, esetleg szükséges vizsgálatokat, kezeléseket.

A nap folyamán a gyermekorvos folyamatosan vizsgálja a szülőszobáról az osztályra fölkerült új babákat, valamint ellenőrzi a bármilyen szempontból fokozott figyelmet igénylő gyermekeket. A nővérek állandó kapcsolatban vannak az édesanyákkal, segítenek kint a kórtermekben és bent az osztályon egyaránt.

18:00 – Az ügyeletes gyermekorvos folytatja az újonnan születettek vizsgálatát és ellenőrzi a folyamatban lévő kezeléseket, valamint szükség esetén újakat állít be.

19:30 – 19:45 Nővéri átadás, megbeszélés

A fürdetés és napi súlymérés az esti órákban történik, általában 21 óra után. Az újszülöttek számától függően időpontja változhat!

Kedves Édesanya!

Reméljük, hogy tájékoztatónkkal sikerült néhány alapvető kérdésben hasznos információkat adnunk! Természetesen a baba megszületése után még számtalan – főleg gyakorlati – kérdés fog felmerülni, amit igyekszünk mindenkivel az adott szituációra koncentrálva megbeszélni és a problémákra az anya és a gyermek számára optimális megoldást megtalálni!

Kész receptek nincsenek! Ön és gyermeke egyediek, ami az egyik párosnál beválik, a másiknál nem biztos, hogy sikeres lesz! Reméljük, hasznos segítséget tudunk adni, de a végső siker elsősorban az ÖN hozzáállásán, türelmén és kitartásán múlik!

Jó egészséget, sok sikert kívánunk minden mamának és babának!

Az Újszülött Részleg dolgozói

Telefonszámok:
Újszülött Osztály: 06-1/459-1500, mellék: 53291