Osztályunkon a fekvőbeteg ellátás mellett rendszeresen-hetente egy alkalommal-végzünk ambulánsan utánkövetéses vizsgálatot azoknál a nálunk született újszülötteknél, akik feljődésneurológiai szempontból fokozottabb kockázatnak vannak kitéve.

Ide tartoznak:

 • minden koraszülött, azaz a 37. terhességi hét előtt született újszülöttek
 • minden újszülött, akiknél születéskor felmerül az enyhe mértékű oxigénhiányos állapot (asphyxia)
 • adaptációs nehezítettség esetén
 • a terhességi héthez illetve testhosszhoz képest alacsonyabb születési súllyal született újszülöttek (intrauterin retardatio)
 • azok az újszülöttek, akiknél a születést követően anyagcsere eltérést (leggyakrabban kóros vércukorszintet) észlelünk
 • Fontos megjegyezni, hogy azokat az újszülötteket, akiknél már a magzati életben illetve a születés utáni időszakban kiderül súlyos fokú idegrendszeri károsodást okozó elváltozás (pl.: extrém éretlen koraszülöttek agykamrai vérzése, súlyos fokú asphyxiás károsodás stb.), nem mi rendeljük vissza, hanem az elbocsátást követően közvetlenül a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályára irányitjuk.

Vizsgálati időpontok: az első vizsgálatot legideálisabb korrigáltan 2-3 hónapos életkorban elvégezni. Azt követően állapottól függően 3-4 havonta, vagy félévente végzünk kontrollvizsgálatot egészen a stabil járás megindulása utáni időszakig.

A vizsgálatot két ember végzi, egy orvos és egy Pető intézeti konduktor.

A vizsgálat menete:

 1. Anamnézis felvétel: -első vizsgálatkor perinatalis anamnézis-terhességi kor, születési súly, Apgar érték, újszülöttkori betegségek, az esetleges légzéstámogatás illetve egyébb terápiák születést követően

  • hazaadás óta előforduló betegségek, táplálás, gyógyszerek
  • szülőket megkérdezzük a csecsemő viselkedéséről és mozgásáról-többször előfordul ugyanis, hogy a csecsemő a vizsgálat 30 percében ott az adott, számára idegen környezetben nem ugyanolyan intenzitással végzi a mozgásokat, mint otthon a megszokott környezetében.
 2. Orvosi vizsgálat:-általános fizikális vizsgálat: tápláltság, biometriai paraméterek, belszervi status felmérése

  • neurológiai vizsgálat: izomtónus és tónuseloszlás, elemi reflexek és mozgásminták vizsgálata
  • különböző mozgások megfigyelése
  • Konduktori vizsgálat: izomtónus és tónuseloszlás vizsgálata, különböző mozgások vizsgálata
  • Amennyiben szükséges, a konduktor az esetleges tónus- és tónuseloszlási zavar megszüntetése, a tartás javitása és a nagymozgások beinditása céljából különböző gyakorlatokat mutat és tanit be a szülőknek, amelyeket majd otthon rendszeresen végeznek. Nagyobb fokú eltérés esetén konduktor a szülőknek felajánlja a korai fejlesztő foglalkozásokat és külön visszarendeli őket a Pető Intézetbe.

Időpontegyeztetés:

- Amennyiben az újszülöttet mi adjuk haza, a szülőkkel az emisszió napján egyeztetünk időpontot, amit a zárójelentés végén feltüntetünk.

 • Ha az újszülöttet további kezelés céljából valamilyen másik intézetbe-általában koraszülöttet PIC II-vel rendelkező kórházba-helyezünk át, akkor a szülőkkel megbeszéljük, hogy hazaadás után telefonon keressenek meg, és úgy egyeztetünk időpontot.

Telefonszám: 06-1-459-1500/53291-es mellék (ez az újszülött osztály, ahol az előjegyzési naptár található)