Mi a neonatológia, kik látják el a PIC-es betegeket?
A latin eredetű neonatus szó újszülöttet jelent. A neonatológia a beteg újszülöttek gyógyításával foglalkozó, a gyermekgyógyászathoz tartozó tudomány.
Osztályunkon neonatológusok, gyermekgyógyászok, valamint az ő felügyeletükkel szakorvosjelöltek, rezidensek látják el a betegeket. Ápolóink nagy tapasztalattal rendelkező intenzív osztályos szakképesítéssel rendelkező csecsemő- és gyermekápolók, vagy diplomás ápolók.

Kik a koraszülöttek?
A terhesség, mely normál esetben 40 héten át tart, olykor valamilyen okból hamarabb véget ér a vártnál. A betöltött 37. terhességi (gesztációs) hét eléréséig koraszülésről beszélünk, így koraszülöttek azok a babák, akik a 37. hét betöltése előtt jönnek világra
Jelenleg Magyarországon a törvény 24. gesztációs hetet tekinti az életbentarthatóság határának. Ez kb. 500 gramm súlynak felel meg.
Születési súlyuk szerint a babákat besorolhatjuk kis súlyú (1500-2499 g), igen kis súlyú (1000-1499 g) és extrém kis súlyú (1000 g alatt) csoportokba.

Mit jelent a méhen belüli retardáció?
Vannak esetek, mikor a babák az anyaméhben nem fejlődnek megfelelően, születési súlyuk a normálistól jóval elmarad. Ők az úgynevezett IUGR (intrauterin growth retardation, méhen belüli növekedésükben elmaradott) újszülöttek. Ez a jelenség terhességi héttől függetlenül jelentkezhet, így akár érett babák, akár koraszülöttek esetén is találkozhatunk valamennyi elmaradással. Fontos tudni, hogy a kis újszülött szervezetének érettsége nem a születési súly, hanem a méhen belül eltöltött hetek függvénye, így ezek a babák általában – bár súlyuk sokszor nagyon picinek tűnik – ügyesebben veszik az akadályokat, mint azok a koraszülött társaik, akiknek születési súlya megfelel az adott terhességi hétnek.Ugyanakkor fejlődésbeli elmaradás mindig valamilyen méhen belüli veszélyállapot miatt alakul ki, ezért hiába születik időre egy baba, amennyiben súlya alacsony, intenzív osztályos ellátásra van szüksége.

Mi az inkubátor, monitor, pumpa, lélegeztető gép?
Az intenzív osztályon számos eszköz veszi körül a beteg babákat, melyek nélkülözhetetlenek biztonságuk szempontjából. Minden szükséges esetben hangriasztást adnak le.
A PIC-en ápolt betegek inkubátorba kerülnek, melyek megfelelő hőmérsékletet és párát biztosítanak lakójuk számára. Ez azért szükséges, mert a koraszülött baba bőre még igen éretlen, ezen keresztül sok folyadékot veszítene párologtatással, illetve a hő tartására sem képes. A babák testsúlyához mért bőrfelszíne azonban igen nagy, ami tovább nehezíti a helyzetet. Ezért van szüksége az igen éretlen babáknak olyan inkubátorra, mely még akkor is folyamatos meleget és párát biztosít, mikor annak ajtaját kinyitják, esetenként fedelét felemelik. Az inkubátorokat a babák nagyobb nyugalma érdekében letakarjuk. Ahogy telik az idő, a korababák bőre is egyre ellenállóbbá válik, és lassan, kb. 1800 gramm súly elérésekor úgynevezett nyitott inkubátorba kerülhetnek át. Ilyenkor extra párát már nem igényelnek, hőháztartásuk sem olyan labilis már. Ekkor a babák már felöltöztethetők.
Az intenzív osztályon kezelt betegeinket minden esetben központi rendszerre csatlakoztatott monitor őrzi. Egy piros fénnyel világító érzékelő minden baba valamelyik végtagján megtalálható. Ez az úgynevezett pulzoximéter, ami a baba pulzusát (szívfrekvencia, normál tartománya ebben az életkorban 100-180-200) és vérének oxigén telítettségét jelzi. Ez utóbbi a szaturáció, melyet százalékban fejezünk ki, normálértéke gesztációs kortól, életkortól függően változik. Ezen kívül a monitorokon folyamatos EKG (elektrokardiogramm, a szív elektromos tevékenységéről ad információt) megfigyelésére, vérnyomásmérésre is lehetőség van.
Betegeink többségének valamilyen mértékben szüksége van infúzióra, gyógyszerekre, melyeken intravénásan kapnak. Ezek pontos adagolásához, esetenként a tápláláshoz nyújtanak segítséget infúziós pumpáink (más néven perfuzorok), melyek előre meghatározott sebességgel, folyamatosan adagolják a szükséges folyadékot.

A beteg újszülöttek – vagy azért, mert ez az alapbetegségük, vagy betegségük következménye – legtöbbje valamilyen légzési problémával küzd. Ennek mértékétől függően különféle légzéstámogatási lehetőségekkel tudjuk segíteni kis betegeinket, ezek:

 1. mechanikus lélegeztetés: A légcsőbe bevezetett tubuson keresztül gép lélegezteti a beteget.
 2. CPAP (continuos positive airway pressure): Ez a lélegeztetési mód kevésbé invazív, lényege a pozitív kilégzésvégi nyomás biztosítása. Ez gyakorlatilag nem engedi összeesni a tüdőt kilégzések végén, valamint egy garatot ingerlő folyamatos légárammal légvételre ingerli a beteget. Nincs tubus a beteg légcsövében, pici orreszközön keresztül jut levegő, vagy levegő-oxigén keverék a beteghez.
 3. DuoPAP, trPA: A CPAP azon változatai, melyeknél meghatározott időközönként még egy-egy belégzést a légzést segítő eszköz támogat.
 4. HFNC (high flow nasal canule): Szintén orreszközön keresztül segíti a beteget. Működési elve a kilégzett szén-dioxid kimosása az orrgaratból. Hasonlóan a CPAP-hoz, ez a módszer is folyamatosan „emlékezteti” a babát arra, hogy magától lélegezzen.
 5. Garatszonda: A garatig levezetett szodán át levegő, szükség esetén levegő-oxigén keverék juttatható a betegbe. Itt a beteg már magától tartja a kilégzésvégi nyomást, ez már csak egy apró inger a légvételre.
 6. Kabinoxigén, szabadon áramló oxigén, búraoxigén: Oxigénkezelésre szoruló, jól légző betegeink számára az inkubátortérbe vezetett extra oxigén (kabinoxigén), vagy nyitott inkubátor esetén baba mellé helyezett maszk (szabadon áramló oxigén). Előfordulhat, hogy ez utóbbi nem nyújt megfelelő oxigénellátást, ezért a baba feje fölé sátorszerűen egy műanyag búra kerül, melynek terébe oxigént vezetünk, ezt nevezzük búraoxigénnek.

Milyen „csövekkel” találkozhatunk a beteg gyermek körül?
Az intenzív osztályon számos szonda, katéter, vénába helyezhető eszköz használatos. Talán a legfontosabbak ezek közül:

 1. Tápszonda: Amíg nem képesek cumiból enni, vagy szopizni, a babák táplálása gyomrukig levezetett tápszondán keresztül oldható meg.
 2. Szívókatéter: Sokszor kerül sor légúti váladék eltávolítására. Különböző méretű szívószondák állnak rendelkezésre ehhez.
 3. Tubus: Légcsőbe levezethető, légútbiztosítás céljára szolgáló eszköz, szintén különféle méretekben áll rendelkezésre. Intubálásnak nevezzük a folyamatot, melynek során az orvos a tubust a légcsőbe bevezeti.
 4. Hólyagkatéter: Előfordul, főleg betegebb babák esetében, hogy vizeletüket önállóan üríteni nem tudják, ilyenkor húgyhólyagjukba katétert szükséges helyezni.
 5. Branül: Állandó vénás hozzáférést biztosít, ezen keresztül juthat infúzió, gyógyszer a beteg testébe.

Mi a kenguru módszer?
A kenguru módszer névadói a kenguruk, akik erszényükben gondoskodnak még éretlen kicsinyeikről, testük melegével biztosítva számukra az ideális környezetet. Kenguruzáskor sincs ez másképp. A baba kikerül az inkubátorból, édesanyja, édesapja mellkasára helyezzük. Fontos a bőr-bőr kontaktus, ami mind a szülő, mind a gyermek számára előnyökkel jár. Segíti a tejelválasztást, pszichésen pozitív hatást gyakorol a szülőkre és a babára egyaránt. Biztonságérzetet nyújt a kis jövevénynek. Mivel az anya teste meleg, ilyenkor nem kell félni a baba hőmérsékletének lehűlésétől.
Osztályunkon minden, erre alkalmas állapotban lévő betegünk számára igyekszünk kenguruzási lehetőséget biztosítani. Ez naponta 1 óra, előre megbeszélt időpontban.

Mivel segítheti a család az intenzív osztályon kezelt újszülött gyógyulását?
A beteg újszülött, koraszülött babák ugyanúgy igénylik szüleik, főleg édesanyjuk közelségét, mint idősebb betegtársaik.
A látogatások alatt a személyzet segítségével tudnak foglalkozni babájukkal, követve az ő igényeit.
A szülők ugyan nem tudnak a nap 24 órájában beteg babájuk mellett tartózkodni, de hozhatnak a családról, magukról fotót, vagy idősebb testvérektől rajzokat, amiket beteszünk a babák mellé az inkubátorba. Ha szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, kérjük Önöket, hogy az A/4-es mértűnél kisebb fényképeket, rajzokat lamináltassák le, hogy azok könynen fertőtleníthetőek legyenek.
Kis betegeink szívesen hallgatják szüleik, testvéreik hangját, meséket, esetleg zenét is. Hozhatnak babájuknak valamilyen hanghordozó eszközt ( javasoltan MP3 lejátszót), ily módon is éreztetve a kis jövevénnyel a család közelségét.
Amennyiben a baba állapota úgy kívánja, természetesen a rajzok, illetve hanghordozók kikerülnek az inkubátorból.

Segítség a szoptatáshoz, anyatej elválasztáshoz
Minden osztályunkra kerülő babát, amennyiben lehetőség van rá, igyekszünk anyatejjel táplálni. Ennek érdekében nővéreink már pár órával szülés után az édesanyák segítségére sietnek. Az anyatejes táplálásnak számos előnye van, melyek közül kiemelendő a baba számára ideális összetétele, illetve azok az immunanyagok, melyek baba védekezőkészségét erősítik. Számos betegség megelőzhető anyatej adásával.
Osztályunkon csak az általunk adott sterilizált üvegekbe frissen lefejt anyatejet tudjuk felhasználni. A leadott anyatejet 24 órán át tároljuk. Ezt követően a maradékot érdemes elkérni és hazavinni, ahol a fagyasztóba helyezve, további 4 hónapon át tárolható.

Ki segít az anyának, apának?
Sokszor tapasztalható, hogy az édesanyák nehezen birkóznak meg a ténnyel, hogy koraszülött babájuk született. Sajnos azonban a helyzetet el kell fogadni, és törekedni arra, hogy babájukat biztassák, higgyenek benne. Ha nem megy egyedül, van segítség.
Klinikánkon kérésre szakpszichológus foglalkozik a PIC-en kezelt babák szüleivel.
Kéthetente szerdánként korábbi PIC-es szülők jönnek be beszélgetni az édesanyákkal, édesapákkal.